Makeet ykköstyypit blogi

Tietoa, tarinoita, tunteita ja kokemuksia; elämästä ykköstyypin diabeetikkona.

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Vertaistuki on parasta!

Kuvahaun tulos haulle vertaistukiWikipedia kertoo seuraavaa:
Vertaistuki on järjestelmällistä tukitoimintaa kahden ihmisen välillä tai ryhmässä. Vertaistukeen osallistuvat ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat yleensä sekä tukijoina että tuettavina. Vertaistuki perustuu samankaltaisten elämänkokemuksien ja elämänvaiheiden läpieläneiden ihmisten keskinäiseen tasa-arvoisuuteen, keskinäiseen solidaarisuuteen, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen sekä kohtaamiseen ja keskinäiseen tukeen[1]. Vertaistuella voi olla terapeuttinen vaikutus osallistujiin.
Vertaistukea voidaan toteuttaa monella tavalla. Keskeinen tapa ryhmässä on vuorotellen kertoa omista kokemuksista. Aktiivinen kuuntelu on keskeinen osa vertaistukea. Joissain vertaistuen muodoissa kannustetaan tunteiden avoimeen näyttämiseen ja kokemiseen. Toiminnallisessa vertaistuessa korostuu puheen sijaan toiminnallisuus, yhteisöllisyyden ja vertaisuuden keinoin. Ammattilaisten tarjoaman hoitojen, tiedon ja tuen lisäksi erityisesti muiden samassa elämäntilanteessa olevien tarjoama vertaistuki auttaa arjessa selviytymisessä. Vertaistoiminta on vapaaehtoistoimintaa, joka perustuu omaan elämänkokemukseen, elämäntaitoihin ja persoonallisuuteen. 
-Wiki
          _________________
Kuvahaun tulos haulle vertaistuki
Michele Heisler kirjoittaa artikkelissaan “Overview of Peer Support Models to Improve Diabetes Self-Management and Clinical Outcomes” vertaistuen merkityksestä hyvän hoitotasapainon ylläpitämisessä. Heislerin mukaan monilta diabeetikoilta puuttuu tietty sosiaalinen tukiverkko, joka pystyisi tukemaan heitä diabeteksen hoidossa. Tukiverkon puuttuminen voi olla niin merkityksellistä, että diabeetikon hoitotasapainokin kärsii siitä. Hyvä lääketieteellinen hoito on luonnollisesti tärkeintä, mutta diabeetikon tiettyjä sosiaalisia tarpeita ei silläkään voida kattaa.
Wikipedian mukaan vertaistuki on järjestelmällistä tukitoimintaa kahden ihmisen välillä tai ryhmässä. Vertaistukeen osallistuvat ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat yleensä sekä tukijoina että tuettavina. Useat seurantatutkimukset ovat osoittaneet, että vertaistuen avulla voidaan parantaa hoitotasapainoa, hieman yllättäen jopa siten, että tuen antaja voi saada suurempia terveydellisiä hyötyjä kuin tuen saaja. Tutkimusten mukaan yksilöt, jotka osallistuvat vapaaehtoiseen vertaistukeen, kokevat vähemmän masennuksen tunteita ja heidän itsentuntonsa ja elämänlaatunsa ovat parempia. Vertaistuella on myös positiivisia vaikutuksia itse diabeteksen hoitoon, lisäten lääkkeiden ottamisvarmuutta, verensokerin mittaustiheyttä, ruokavalion terveellisyyttä ja kuntoilun määrää.
Miksi porukassa on parempi?
http://spectrum.diabetesjournals.org/content/20/4/214.full.pdf
________________

Ykköstyyppi.fi sivun ylläpitäjä Ilkka (ja Kia) kirjoittivat aiheesta. Mistä vertaistukea löytää?
Vertaistuki ja yhdistykset

Kuten niin monet muutkin, myös ykköstyypin diabeetikot saattavat olla vertaistuen tarpeessa. Suomessa vertaistuen mahdollisuuksiin kuuluvat muun muassa erinäiset Facebook -ryhmät, WhatsApp -ryhmät ja yhdistykset.
Facebook
Kuvahaun tulos haulle vertaistukiFacebook-ryhmistä suurin lienee Diabetes-lehdessäkin mainittu Ykköstyypin diabetes aikuiset, mutta myös monia erityisesti paikallisia ryhmiä löytyy, esimerkiksi Keski-Suomen ykköstyypit, Ykköstyypin diabeetikot Kuopio sekä Oulun seudun ykköstyypit.
Pumppu- ja sensorikäyttäjille on tarjolla esimerkiksi Insuliinipumppu ACCU-CHEK Spirit Combon käyttäjät ja Insuliinipumppu Minimed 640G käyttäjät. Nuorille kohdennettuja ryhmiä ovat muun muassa Diabetes – Nuoret sekä Diabetes-teinit, ja ykköstyyppiläisten raskaus/äitiys/naiseus -aihepiirille löytyy ryhmä Ykköstyypin Diabetes Raskaus/Äitiys/Naiseus.
Facebook-hakusanoilla ”diabetes”, ”ykköstyyppi” tai ”ykköstyypit” löydät helposti lisää erilaisia ryhmiä.
WhatsApp
WhatsAppin puolelle on myös kerääntynyt jonkin verran erikokoisia ryhmiä ykköstyyppien toimesta. Näistä suuri osa on kehkeytynyt jo olemassaolevien Facebook-ryhmien jäsenistä, ja näiden WhatsApp-ryhmien olemassaoloa kannattaakin tiedustella mainituissa Facebook-ryhmissä.
Yhdistykset
Perinteisempi malli vertaistuelle on yhdistyksiin liittyminen ja niiden toimintaan osallistuminen. Diabetesliiton alla toimivista yhdistyksistä valtaosa on paikallisyhdistyksiä, mutta myös pari valtakunnallista löytyy — 18-30-vuotialle tarkoitettu Nuorten Diabetesyhdistys, sekä Diabetesseura Plasma.
Live-toiminta
Niin yhdistykset kuin osa Facebook-ryhmistäkin järjestävät toimintaa jäsenilleen.
Paikallisyhdistysten keskittyessä melkoisen suurella prosentilla kakkostyypin diabeetikoiden tapahtumiin, positiivisia poikkeuksia löytyy, kuten Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys sekä Joensuun Seudun Diabetes.
Kuvahaun tulos haulle vertaistuki
Ykköstyypeille suunnattua, erityisesti live-toimintaa, löytyy varsinkin Facebook-ryhmistä sekä Nuorten Diabetesyhdistykseltä. Live-toimintaan kuuluvat muun muassa dinnerit ja illanvietot, risteilyt ja mökkiviikonloput.
Foorumit
Kotimaisia aktiivisia diabetes-aiheisia foorumeita ei kamalasti ole tarjolla, mutta vuosikausia toiminnassa ollut Diabetesliiton Kohtauspaikka porskuttaa edelleen tänäkin päivänä. Jos haet suurempaa foorumia eikä kielimuuri tule esteeksi, yksi aktiivisimmista foorumeista on Diabetes.co.uk, jolla on myös oma Facebook-sivunsa ja sovelluksensa (iOS/Android).
______________

En ole keksinyt pyörää uudelleen. Kiitos ylläolevista teksteistä, kenelle kunnia kuuluu.
Olen saanut paljon tietoa, kokemuksia, tukea, kavereita ja taitoja, kiitos vertaistuen. Keräsin muutamia siimoja(linkkejä) yhteen.
Olen saanut paljon vertaistuesta. On mukavaa jakaa osaamista ja saada tukea, win-win tilanne. Kaikki voittavat. Ensimmäinen löytöni oli "Ykköstyypin diabetes aikuiset" Facebook -ryhmä, jossa todella saa tukea, tietoa ja kokemuksia. Eksyin suljettuun ryhmään monien harharetkien jälkeen; kohtauspaikan, väärän D-ryhmän, UK-foorumien ja jopa Aussien sivustojen kautta. Yksikään hoitotaho ei samanlaista osaamiskeskusta muodosta kuin 1500 ykköstyyppiä!
Nyt myös dinnerit/tapaamiset/messut ovat antaneet uutta perspektiiviä diabetekseen, kun olen tavannut monia ihmisiä ja kuullut heidän kokemuksiaan.
Tällä hetkellä WhatsApp -ryhmä tarjoaa päivittäisen focuksen ja vertaistukiannoksen. Se myös kannustaa aktiiviseen omahoitoon ja pitämään itsestäni (ja muista) hyvää huolta. 

-Jan





1 kommentti:

  1. http://www.diabetes.fi/diabetesliitto/ajankohtaista/lahde_tammikuussa_vertaistukihenkilokoulutukseen_helsinkiin.18084.news

    VastaaPoista